Depresia

Depresia  te face să te simţi neajutorat şi fără speranţă, însă există o mulţime de lucruri pe care le puteţi face pentru a schimba modul în care vă simţiţi. Când ești în depresie ai impresia că nimic nu mai contează, nu mai ai chef de nimic, nu îți mai plac activitățile care îți făceau plăcere înainte, că nu ești valoros și nu merită efortul.

Cheia pentru a vă recupera este de a începe cu lucruri mici şi de a lua viaţa zi cu zi. Învăţaţi despre depresie, despre simtome, cauze şi  tratament. Cred că situl acesta este un bun loc pentru a începe.

Înţelegerea depresiei

Semnele, Simptomele, Cauzele şi Ajutor

Senzaţiile de mai jos sunt o parte normală a vieţii când se manifestă din când în când. Dar când sentimentele de golociune şi disperare iau amploare, vorbim despre depresie.  În depresie, nu poţi funcţiona şi nu te poţi bucura de viaţă aşa cum obişnuiai să faci. Nu te mai interesează prietenii, nu mai găseşti plăcere în activităţile care îţi făceau plăcere înainte. Eşti epuizat tot timpul. Când eşti deprimat lucrurile pot părea fără speranţă, însă cu ajutor şi sprijin te poţi simţi mai bine. Primul pas este acela de a învăţa despre semnele, simptomele, cauzele şi intervenţiile în caz de deresie.

Ce este depresia ?

Starea noastră de spirit are, de-alungul  vieţii, suişuri şi coborâşuri. Tristeţea este o reacţie normală la luptele vieţii, eşecuri şi dezamăgiri. Mulţi oameni folosesc cuvântul „depresie” pentru a explica acele tipuri de sentimente, însă depresia este mai mult decât o tristeţe.

Unii oameni descriu depresia ca „trăind într-o gaură neagră” sau având un sentiment iminent de „sfârşit al lumii”. Persoanele depresive se simte lipsite de viaţă, apatice cu un imens gol interior.

Indiferent de simtome, depresia este diferită de tristeţea normală deoarece interferează cu abilitatea de a lucra, studia, a te alimenta, a dormi, a te distra. Sentimentele de neajutorare, lipsă de speranţă şi lipsă de valoare sunt puternice.

Esti deprimat?

Dacă prezinţi câteva din simptomele de mai jos, şi acestea pur şi simplu nu dispar, este posibil să suferi de depresie clinică.

 • nu poţi dormi sau dormi prea mult
 • nu te poţi concentra sau ţi se pare că  sarcinile pe care le făceai anterior sunt mai greu de făcut
 • te simţi fără speranţă şi neajutorat
 • nu îţi poţi controla gândurile tale negative, indiferent  cât de mult te străduieşti
 • ţi-ai pierdut pofta de mancare sau nu te poţi opri din mâncat
 • eşti mult mai iritabil decât de obicei
 • te gândeşti că  viaţa nu merită să trăieşti (cere ajutor imediat dacă acesta este cazul tău)

Semnele comune şi simptomele de depresie

Depresia variază de la persoană la persoană, dar există unele semne şi simptome comune. Este important să aminitm că aceste simptome apar în viaţa fiecăruia dintre noi în anumite ocazii, însă în cazul depresiei apar mai multe simptome şi acestea sunt mult mai puternice. Atunci când aceste simptome sunt copleşitoare şi vă afectează viaţa, este momentul să solicitaţi ajutor.

Semnele simptomele  depresiei

 • Sentimente de neajutorare şi de deznădejde. O perspectivă sumbră, nimic nu îţi prieşte, nu vezi o perspectivă că lucrurile se vor îmbunătăţi, ţi se pare că nu poţi face nimic ca să ieşi din situaţie.
 • Pierderea interesului în activităţile de zi cu zi. Nu te mai interesează lucrurile care îţi produceau plăcere înainte. Nici hobby-urile, nici distracţiile, nici activităţile sociale nici sexul. Ai pierdut capacitatea de a simţi bucurie şi plăcere.
 • Nu te mai interesează activităţile şi lucrurile care în trecut îţi făceau plăcere, hobbiurile, pasiunile, activităţile sociale.
 • Modificari ale apetitului sau a greutăţii. Modificarea semnificativă a grutăţii (ai slăbit sau te-ai îngrăşat) cu mai mult de 5% din greutatea corpului într-o lună.
 • Modificări de somn Fie insomnie,. Mai ales starea de veghe în primele ore ale dimineţii, sau prea mult somn (de asemenea, cunoscut sub numele de hipersomnie).
 • Iritabilitate sau nelinişte. Senzaţie de agitaţie, nelinişte, senzaţia că eşti la limită. Nivelul tău de toleranţă este redusă; totul şi toată lumea îţi calcă pe nervi.
 • Pierderea de energie. Senzaţie de oboseală, lentoare şi epuizare fizică.  Tot trupul tău se poate simti greu, chiar şi sarcinile mici sunt obositoare sau durează mai mult pentru a le finaliza.
 • Auto-dezgust. Sentimente puternice de inutilitate sau vinovăţie. Te critici aspru pentru defectele percepute şi greşelile făcute (sau impresia de a fi greşit).
 • Probleme de concentrare. Dificultate de a te concentra, de a lua decizii sau de a-ţi aminti anumite lucruri.
 • Disconfort şi durere inexplicabilă.  O creştere a durerilor fizice, cum ar fi dureri de cap, dureri de spate, dureri musculare şi dureri de stomac.

Când să soliciţi ajutor profesionist pentru depresie

În timp ce strategiile de autoajutor pentru depresi pot fi foarte eficiente dacă nivelul depresie este scăzut şi nu durează de mult timp, dacă simptomele tale  devin atât de puternice încât îţi cauzează un distres puternic sau îţi afectează viaţa de zi cu zi  este important să soliciţi ajutor profesional.

Cum găsesc un terapeut

Contactează un specialist al Centrului de Psihologie, Coaching şi Training Top Psy. Centrul oferă servicii de specialitate atât faţă în faţă cât şi online. În funcţie de intensitatea, durata şi frecvenţa simptomatologiei precum şi a motivaţiei tale pentru schimbare este nevoie, în general, de 8-12 şedinţe de intervenţie psihologică. Contactează centrul la datele de contact de pe site pentru mai multe detalii.

Consultă lista Colegiului Psihologilor din România şi caută un psiholog specializat în Terapii Cognitiv Comportamentale (după ce-l găseşti întreabă-l de experienţa pe care o are în tratarea problemelor legate de furie) www.copsi.ro

Întrabă medicul de familie, centrele de consiliere, sau centrul de sănătate mintală din oraşul tău.

Photo by Jakob Owens on Unsplash

Like this article?

Share on facebook
Share on Facebook
Share on twitter
Share on Twitter
Share on linkedin
Share on Linkdin
Share on pinterest
Share on Pinterest

Leave a comment