Compatibilitatea. De ce unele relatii functioneaza si altele nu. Partea 2.

Banca cuplului – partea 2

In articolul trecut ti-am prezentat un sistem elegant al relatiilor interumane. Spuneam ca fiecare dintre noi deschidem conturi pentru toate persoanele cu care venim in contact si decidem daca le acordam credit sau nu. La fel, toti cunoscutii nostri ne deschid conturi si decid daca ne acorda credit sau nu.

Am vorbit, de asemenea, de regulile de manipulare ale conturilor si modul in care putem sa depunem in conturile noastre din bancile celorlalti. Daca nu ai citit articolul, o poti face AICI.

In articolul de azi am sa iti spun despre CONDITIILE pe care cineva trebuie sa le indeplineasca pentru a putea avea un echilibru emotional al conturilor.

In orice relatie exista momente cand ne dorim ca partenerul sa depuna in contul nostru emotional. Ne dorim sa faca anumite lucruri pentru noi (sa ne ajute in casa, sa plateasca facturile, sa ne asculte fara sa ne ofere solutii cand vrem sa le povestim ce tragedie ni s-a intamplat), sau sa evite sa faca altele (sa vina tarziu, sa intarzie la o intalnire cu prietenii de familie, etc.).

Insa, partenerul nu vrea sa faca! Aici intra in discutie COMPATIBILITATEA in relatie. Cand spun aici compatibilitate, nu ma refer la ceea ce majoritatea oamenilor gandesc despre relatii.

Nu exista relatii in care partenerii sa aiba o relatie perfecta fara sa faca nimic! Chiar si relatiile care functioneaza extrem de bine, o fac datorita EFORTULUI ambilor parteneri.

COMPATIBILITATEA IN RELATIE

Combatibilitatea dintre parteneri este o abilitate a partenerilor in care acestia:

STIU ce isi doreste partenerul (nu pentru ca viseaza noaptea! Ci pentru ca si-a luat timp sa observe, sa intrebe si sa isi cunoasca partenerul)!

Daca vrei ca partenerul tau sa faca ceva ce iti doresti SPUNE-I, CERE-I! Nu astepta ca acesta sa aiba o viziune.

Daca observi ca partenerul tau este nemultumit INTREABA-L ce isi doreste! Nu presupune.

Fiecare dintre noi avem o LISTA cu dorinte. Ceea ce este important pentru noi nu este important, poate, pentru partener si invers. De aceea este extrem de important sa cunoastem lista celuilat deoarce avem tendinta sa oferim celuilalt lucrurile pe care ni le dorim noi si ne deranjeaza ulterior faptul ca acesta nu e entuziasmat! Mie imi plac cartile, insa poate el prefera desenele animate! Nu pretinde ca celalalt sa iti viseze lista!

POT sa faca ceea ce isi doreste partenerul (daca partenerul meu vrea luna de pe cer voi incerca sa-i explic initial ca nu pot sa i-o aduc – nu pentru ca nu as avea puterea, ci pentru ca ar ramane palneta fara luminatorul de noapte si s-ar deplasa axele magentice ale pamantului si mai mult).

Cand astepti ceva de la partenerul tau, intreaba-te daca acesta poate sa faca ACUM ceea ce iti doresti.

Daca nu poti face ceea ce isi doreste partenerul, spune-i. Se vor evita astfel o gramada de neintelegeri.

VREAU sa faca ceea ce isi doreste partenerul.

Aici e ciudat!  Majoritatea oamenilor sar primele doua etape si PRESUPUN ca partenerul simplu nu vrea sa faca ceea ce isi doresc. Cand intreb, de obicei femeile, in terapie daca partenerul lor stie ce isi doresc ele, acestea raspund: ”cum sa nu stie?” ”I-ai spus, insist eu?” ”Nu. Nu e normal sa stie?”

Intr-o relatie functionala femeia va stii ce isi doreste barbatul si va vrea sa faca aceste lucruri. La fel, barbatul va stii ce isi doreste femeia si va vrea sa faca acele lucruri.

Daca te gasesti intr-o relatie in care partenerul/partenera nu poate sau nu vrea sa faca ceea ce iti doresti, relatia ta este una incompatibila.

ATENTIE! Nu toate cerintele partenerului sunt realiste. Unele cerinte sunt egoiste, bolnavicioase si irationale. A iubi si a te stradui sa raspunzi dorintelor partenerului nu inseamna sa faci asta cu orice pret! Nu iti pierde individualitatea in relatie!

Daca te gasesti intr-o relatie in care iti doresti ceva si partenerul NU POATE sa faca ceea ce iti doresti, inseamna ca ai facut o alegere gresita in cazul in care asteptarea ta face parte din lucrurile importante pe care le doresti intr-o relatie. Este irational sa insisti si sa faci presiuni asupra partenerului. Ai urmatoarele optiuni: sa iti accepti neconditionat partenerul si sa renunti la asteptarea respectiva, sa renunti la relatie fara ati judeca partenerul, sa continui o relatie stresanta in care tu ai asteptari pe care celalalt nu le poate indeplini.

Intr-o relatie incompatibila ambele conturi vor ajunge pe rosu. Astfel, atunci cand iti alegi un partener este bine sa te uiti daca acesta STIE (sau vrea sa stie), POATE si VREA sa depuna lucrurile pe care ti le doresti in contul tau. In acelasi timp, fii sincer cu tine insuti si intreaba-te daca tu STII, POTI si VREI sa depui lucrurile pe care acesta si le doreste in contul lui.

Multi ajung in relatii nefericite datorita faptului ca emotional nu sunt suficient de dezvoltati si isi doresc un anumit partener fara sa raspunda sincer la intrebarile de mai sus.

 CE FAC CAND CONTUL MEU E PE ROSU

Cand conturile emotionale sunt pe rosu oamenii reactioneaza diferit. Cel mai adesea duc o cruciada cu partenerul lor reprosandu-i ca acesta nu face ceea ce isi doresc si incercand sa il forteze pe acesta sa le faca pe plac. Din punct de vedere psihologic, ambii parteneri incep sa catastrofeze, sa se planga la prieteni, frati si parinti, relatand ce viata mizerabila traiesc.

Astfel, femeile, ii pedepsesc pe barbati tipand, urland, tacand cu zilele, refuzand sa faca sex, plecatul de acasa, amenintari cu divortul.

Barbatii, pe de alta parte, tac, petrec timp cu prietenii, vin tarziu acasa doar pentru a evita scandalurile, se imbata.

Daca cumva au si copii, razboiul se extinde. Partenerii incep sa se atace initial in fata copiilor urmand ca ulterior sa vorbeasca urat unul despre altul pentru a castiga alianta copiilor. In lupta lor egoista nu isi dau seama de raul pe care il sadesc in inima propriilor copiii care nu vor invata ca fericirea este o responsabilitate proprie si nu se castiga fortandu-l pe celalalt sa faca ce iti doresti.

La acest moment este responsabilitatea ambilor parteneri sa isi rezolve problemele emotionale, sa il accepte neconditionat pe partener si sa invete sa comunice si sa isi ofere lucrurile pe care acestia si le doresc (rezonabil, of course!).

Daca acestia nu fac nimic, conturile vor ajunge in final in faliment si, la fel ca la banca, se va trece la masuri disperate, moment in care nimeni nu isi doreste sa fie pe aproape (certuri si scandaluri de gen telenovela, amenintari cu sinuciderea sau omorul, intrarea prin efractie in locuinta din care ai fost evacuat, urmarirea partenerei, telefoane in timpul noptii, sunatul la socrii si injurarea acestora pentru modul in care l-au crescut pe nemernic/nemernica, spartul conturilor de email, amenintarea ca ii vor fi luati copiii, rapirea propriilor copii, batai si chiar omoruri).

In momentul in care conturile sunt falimentare este extrem de dificil sa revii la echilibru fara ajutor profesionist. Nu ezita sa cauti ajutor daca te gasesti in aceasta situatie.

De asemenea, daca unul din parteneri decide sa inceteze relatia si sa-si continue viata, acestia raman extrem de rar in relatii in care sa poata comunica civilizat.

Daca esti intr-o relatie cu conturile pe rosu si, totusi, nu vrei sa iesi din aceasta relatie, fa-ti cel putin un bine si nu te stresa atat de mult. Spune-ti: ”este alegerea mea sa raman. As prefera ca situatia sa fie alta, insa asta e. Nu-mi place, insa pot suporta. Nu e cel mai rau lucru din lume. Partenerul meu este o persoana valoaroasa chiar daca nu imi plac multe comportamente la el. Daca tot raman in relatia asta, hai sa o fac cu mai putin stres.”

Exercitii pentru cuplu:

  1. Fa o lista cu lucrurile pe care crezi ca partenerul le asteapta de la tine
  2. Cere partenerului sa faca o lista cu lucrurile care crede ca ti le doresti
  3. Schimbati listele! Acum veti vedea cat de bine va cunoasteti si ce puteti face!

 

  1. Fa o lista cu ceea ce ti-ar placea ca partenerul sa faca pentru tine
  2. Roaga-ti partenerul sa faca o lista cu lucrurile pe care si le doreste
  3. Schimbati listele! Acum stiti ce va doriti fiecare! Mai ramane sa PUTETI si sa VRETI sa faceti!

O relatie reusita iti doresc!

Cu drag,

Simona

Photo by Milan Popovic on Unsplash

Like this article?

Share on facebook
Share on Facebook
Share on twitter
Share on Twitter
Share on linkedin
Share on Linkdin
Share on pinterest
Share on Pinterest

Leave a comment