Despre mine

Postat in Despre mine la aug 25, 2012

Cine sunt? Sunt o ființă umană, egală tuturor celorlalte ființe umane. Sunt supusă greșelii la fel ca toți ceilalți. Și cam atât despre cine sunt.

Citeste mai mult

De ce furia te poate ucide inaintea fumatului!

Postat in Inteligenta Emotionala la aug 23, 2012

"Draga furie, hai sa ne despartim" este mottoul articolului de azi si face parte din campania "Draga stresule, hai sa ne despartim". De cand eram mica consideram ca este firesc sa ma enervez si, in plus, este justificat sa o fac ori de cateori simt sau nu imi convine o situatie.

Citeste mai mult

Ce inveti cand nu termini un marathon montan desi esti intr-o forma fizica de zile mari

Postat in Despre mine la aug 15, 2012

Imi place sa alerg. Alergand imi vin idei. Una din ideile care mi-au venit alergand a fost aceea de a participa la maratoane montane. Adica, sa alergi vreo 45 de km la deal si vale pe muntii din Romania. Asa ca, anul trecut am aflat de Maratonul Bucegilor si mi-am spus ca anul acesta voi participa si eu.

Citeste mai mult

Parintii anxiosi cresc copii anxiosi sau cum buna intentie handicapeaza copilul

Postat in Parinti la aug 12, 2012

Teama este o caracteristică a speciei umane. Aceasta are efecte benefice şi adaptative în anumite situaţii, cum sunt, de exemplu, cele de pericol. Teama că ceva ni se va putea întâmpla ne ajută să ne activăm forţele penru a fugi sau a face ceva pentru a scăpa. Gândiţi-vă la oameni care în situaţii disperate au făcut lucruri care în mod normal nu le-ar fi putut face: au alergat cu viteză mare, au ridicat greutăţi, au sărit de la înălţimi mari, etc.

Citeste mai mult

Sa lovesc? Sa nu lovesc? Sa ma mai gandesc?

Postat in Inteligenta Emotionala, Parinti la aug 09, 2012

Să dau, să nu dau? Să mă mai gândesc? Ce este abuzul?   Abuzul este un comportament agresiv sau necorespunzător îndreptat asupra copilului sau a cuiva care se află într-o situaţie inferioară şi fără apărare şi are ca rezultat consecinţe fizice şi emoţionale negative.

Citeste mai mult

Cum îi ajutăm pe copii cu probleme legate de depresie

Postat in Inteligenta Emotionala, Parinti la aug 09, 2012

Evenimentele activatoare care conduc spre depresia copilului pot să nu fie evenimente care să poată fi văzute/observate direct de părinţi. Acestea pot fi evenimente care au loc în mintea copilului, în special la copiii mici. Este important ca părinţii să deţină cunoştiinţe de bază despre emoţii şi despre validarea emoţiilor copiilor (nu criticaţi copiii pentru că se simt într-un anumit fel, ajutaţi-i să-şi recunoască emoţiile şi să le spună pe nume).

Citeste mai mult

Cum recunosc depresia la copii si ce pot face sa ajut un copil cu depresie?

Postat in Inteligenta Emotionala, Parinti la aug 09, 2012

Depresia este o problemă de sănătate mentală foarte întâlnită în foarte multe dintre statele lumii. Sunt afectate sute de milioane de oameni de toate vârstele, rasele şi categoriile sociale. Unul din 33 de copii poate avea depresie; la adolescenţi acest număr poate fi de 1 la 8. Este, astfel, înţelept pentru părinţi şi tutori să înveţe despre depresie şi cum să ajute dacă copilul său, sau unul pe care îl cunoşte, pare depresiv.

Citeste mai mult

Convingeri care cauzează depresia la părinţi

Postat in Inteligenta Emotionala, Parinti la aug 08, 2012

când nu mă comport cum consider că se comportă un părinte bun (ex. să-mi fac griji tot timpul, să rezolv toate problemele copilului meu) sunt un ratat şi nu sunt bun de nimic. dacă copilul meu se comportă adesea greşit, este groaznic şi înseamnă că nu am ştiut să-l educ, iar eu sunt un părinte rău.

Citeste mai mult

Eu sunt ok, tu esti ok! Putin despre depresie!

Postat in Inteligenta Emotionala la aug 08, 2012

V-aţi considerat vreodată prost, lipsit de valoare sau că nu sunteţi bun de nimic? Aveţi obiceiul de a vă învinovăţi când faceţi vreo greşeală? Aveţi tendinţa să credeţi că sunteţi aşa cum cred cei care au o părere proastă despre dumneavoastră? Dacă da, atunci este foarte probabil să aveţi o problemă cu evaluarea globală a dumenavoastră şi a altora.

Citeste mai mult

Ce pot face părinţii pentru copiii cu probleme de anxietate

Postat in Parinti la aug 08, 2012

Copiii cu probleme de anxietate prezintă 2 tipuri de îngrijorări: îngrijorări cu privire la posibilitatea de a fi respins de ceilalţi sau de a nu reuşi în ceea ce face şi îngrijorări cu privire la simtomele fiziologice care însoţesc stările de anxietate (fluturaşi în stomac, tremurători, greaţă, încordare musculară, tensiune, plâns facil, etc.). Copiii, la fel ca şi adulţii interpretează simptomele fiziologice ca fiind un pericol exagerat.

Citeste mai mult

Anxietatea la parinti

Postat in Parinti la aug 08, 2012

Să-mi fie teamă? Ce este anxietatea? Teama este o caracteristică a speciei umane. Aceasta are efecte benefice şi adaptative în anumite situaţii, cum sunt, de exemplu, cele de pericol. Teama că ceva ni se va putea întâmpla ne ajută să ne activăm forţele penru a fugi sau a face ceva pentru a scăpa. Gândiţi-vă la oameni care în situaţii disperate au făcut lucruri care în mod normal nu le-ar fi putut face: au alergat cu viteză mare, au ridicat greutăţi, au sărit de la înălţimi mari, etc.

Citeste mai mult

Sănătatea mintală contează!

Postat in Inteligenta Emotionala la iun 02, 2012

Sănătatea mintală reprezintă modul în care gândim, simțim și acționăm, precum și modul în care ne adaptăm la situațiile de viață. Sănătatea mintală determină modul în care răspundem la stres, relaționăm cu ceilalți și luăm decizii. La fel ca sănătatea fizică, sănătatea minatală este importantă în fiecare etapă a vieții, din copilărie până la vârsta adultă.

Citeste mai mult

Sănătatea mintală la copii

Postat in Parinti la iun 02, 2012

Este ușor să ne dăm seama când copilul are febră. Întâmpinăm, însă, dificultăți în a recunoaște problemele de sănătate mintală ale copilului. Cu puțin interes putem învăța să recunoaștem simptomele și să fim atenți la furia, teama, supărarea sau anxietatea excesivă. Schimbările bruște sau mari în comportamentul copilului pot fi indicatori ai unei probleme de sănătate mintală (ex. Mănâncă prea mult, distruge lucruri, rănește persoane, nu vorbește, etc.)

Citeste mai mult

Stresul la profesori

Postat in Profesori la mai 30, 2012

Profesorii reprezintă categoria profesională care manifestă cel mai ridicat nivel de stres profesional. Întru-un studiu realizat pe profesori din Marea Britanie, mai mult de 30% dintre profesori şi-au evaluat locul de muncă ca fiind stresant. Stresul şi managementul slab al emoţiilor continuă să fie primul motiv pentru care profesorii îşi părăsesc locul de muncă.

Citeste mai mult

Depresia

Postat in Inteligenta Emotionala la mai 13, 2012

Depresia  te face să te simţi neajutorat şi fără speranţă, însă există o mulţime de lucruri pe care le puteţi face pentru a schimba modul în care vă simţiţi. Când ești în depresie ai impresia că nimic nu mai contează, nu mai ai chef de nimic, nu îți mai plac activitățile care îți făceau plăcere înainte, că nu ești valoros și nu merită efortul.

Citeste mai mult